داروی رمدسیویر چیست و چه تاثیری در درمان کرونا دارد

یکشنبه 27 مهر 1399

سازمان جهانی بهداشت تاثیر داروی ضد ویروس رمدسیویر در درمان بیماری کرونا را رد کرد.

داروی رمدسیویر چیست و چه تاثیری در درمان کرونا دارد

همزمان با همه گیری بیماری کرونا مراکز تحقیقاتی دنیا برای ساخت و ارائه دارویی موثر در درمان آن به تکاپو افتادند. در این میان شرکت دارویی گیلیاد آمریکا داروی رمدسیویر (Remdesivir) را برای این امر معرفی کرد. این شرکت پیش از این همه گیری، رمدسیویر را برای درمان بیماری ناشی از ویروس های تک رشته ای RNA دار نظیر ویروس نیپا و ویروس هندرا معرفی کرده بود. از آنجاییکه کرونا ویروس ها هم از ژنوم RNA ای بهره می برند، این دارو به عنوان کاندید مناسبی جهت درمان بیماری ناشی از آن مطرح شد.  
کرونا ویروس ها خانواده ای از RNA داران تک رشته ای خطی ای هستند که ژنوم آن ها مستقیماً به‌ صورت mRNA عمل می کند. بنابراین آنها برای تامین پروتئین های پوشش خود نیازی به رونویسی ندارند، از این رو سریعتر می توانند ساختارهای جدیدی را شکل دهند. این ویژگی سرعت تکثیر بالای ویروس و خطر مرگ و میر بالای ناشی از آن را رقم زده است.
با توجه به نقش رمدسیویر در مهار تشکیل RNA ها، کارآزمایی بالینی این دارو در بیماری مبتلا به کووید-19 آغاز گردید. رمدسیویر به عنوان آنالوگ آدنوزین است که توسط آنزیم های سلولی به شکل فعال خود مبدل می شود. ساختار فعال حاصله با عملکرد آنزیم دخیل در همانندسازی کروناویروس که آنزیم RNA پلیمراز وابسته به RNA می باشد تداخل ایجاد می کند. در نتیجه اختلال در عملکرد این آنزیم از همانندسازی و شکل گیری ویروس های RNA دار جلوگیری به عمل می آید.  
اما با وجود تاثیر مثبتی که این دارو در درمان شماری از بیماری های ناشی از ویروس های RNA دار داشته است تاثیر این دارو بر درمان بیماری ناشی از کرونا ویروس جدید رد شد. براساس اطلاعیه سازمان جهانی بهداشت (WHO) داروی ضد ویروسی رمدسیویر در میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به کووید-19 که در بیمارستان بستری هستند بی تاثیر است یا اثرگذاری ناچیزی دارد و به نظر در بهبود سریعتر این بیماران نیز کمک کننده نیست.
تا پیش از این بررسی ها، رمدیسیور به عنوان امیدوارکننده ترین دارو در درمان بیماری مطرح بود. اما با توجه به نتایج حاصله و در دسترس نبودن واکسنی علیه آن و همچنین عدم کارآیی دیگر داروها بر ضد این بیماری لازم است تا همگان رعایت فواصل اجتماعی، استفاده از ماسک و شستشوی پیوسته را کاملا جدی بگیرند تا از این بیماری مهلک در امان بمانند.

انتهای پیام/

به اشتراک گذاری

نظراتــ کاربرانــ