ویتامین D عاملی موثر در کاهش عوارض کووید-۱۹

سه شنبه 8 مهر 1399

ویتامین D با کاهش طوفان سیتوکینی از شدت بیماری کووید-۱۹ می کاهد.

ویتامین D عاملی موثر در کاهش عوارض کووید-۱۹

شدت کووید-۱۹ می تواند بسیار متفاوت باشد. در برخی از افراد هیچ علائمی ایجاد نمی کند حال آنکه در برخی دیگر تهدید کننده زندگی است. با وجود اینکه علل زیادی بر روی شدت بیماری در افراد آسیب پذیر تاثیر گذاراند اما میزان پاسخ سیستم ایمنی بدن آنها (التهاب) بعنوان یکی از مهم ترین عوامل محسوب می شود.
یک ویژگی مشترک برای بسیاری از بیمارانی که به کووید شدید مبتلا می شوند، آسیب جدی ریوی ناشی از پاسخ ایمنی بیش از حد است . این ویژگی با تولید زیاد از حد سیتوکین ها- طوفان سیتوکینی- مشخص می شود. نتیجه طوفان سیتوکینی، افزایش در به کارگیری سلول های ایمنی و ارتقاء توانایی این سلول ها برای عبور از رگ های خونی است که حالتی کنترل نشده به خود گرفته و همین امر زمینه آسیب های مهلک می شود. 
براساس مطالعه ای که توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه «بوستون» انجام شده است، شواهدی بدست آمد که کافی بودن سطح ویتامین دی در خون می تواند بروز طوفان سیتوکینی و در نهایت مرگ ناشی از  کووید-۱۹ را کاهش دهد.  محققان در این مطالعه سطح ویتامین دی و CRP  خون ۲۳۵ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ که در بیمارستان بستری شده بودند را مورد ارزیابی قرار دادند. این بیماران از نظر عوارض بالینی نظیر شدت عفونت، بیهوش شدن، دشواری تنفس ناشی از کمبود اکسیژن و مرگ نیز پیگیری شدند. محققان تمام موارد مطالعه شده را در بیمارانی که سطح ویتامین دی خون آنها کم بود با بیمارانی که سطح این ویتامین در خون آنها کافی بود، مقایسه کردند. آنها مشاهده کردند بیمارانی که سطح ویتامین دی خونشان به اندازه کافی بود در مقایسه با بیمارانی که با کمبود ویتامین دی مواجه بودند، سطح CRP پایین تری داشتند و ۵۱.۵ درصد کمتر احتمال داشت بر اثر عفونت ناشی از کووید-۱۹ جان خود را از دست بدهند.
در مطالعه ای دیگر توسط مایکل هولیک و همکاران مشخص شد که مقدار کافی ویتامین دی می تواند خطر ابتلا به ویروس کرونا را ۵۴ درصد کاهش دهد. او معتقد است که سطح کافی ویتامین دی در خون نه تنها به مبارزه با عواقب ناشی از آلوده شدن به ویروس کرونا کمک می کند، بلکه به کاهش عوارض ناشی از آلوده شدن به سایر ویروس ها نظیر آنفولانزا که باعث ابتلا به بیماری های تنفسی می شوند نیز کمک می کند. در حال حاضر نگرانی زیادی وجود دارد که ترکیبی از عفونت آنفلوانزا و عفونت ویروسی کرونا می تواند باعث افزایش قابل توجه موارد بستری در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از این عفونت های ویروسی شود. این در حالی است که به گفته هولیک، این مطالعه راهکار ساده و مقرون به صرفه ای برای تقویت توانایی فرد برای مبارزه با ویروس کرونا و کاهش عوارض جانبی نامطلوب این بیماری ارائه می کند.
 

انتهای پیام/

به اشتراک گذاری

نظراتــ کاربرانــ